Facebook is onderworpen aan uitgebreide media-aandacht en veel controverses, vaak met betrekking tot de privacy van gebruikers (zoals bij het Cambridge Analytica-dataschandaal), politieke manipulatie (zoals bij de Amerikaanse verkiezingen van 2016), psychologische effecten zoals verslaving en een laag zelfbeeld, en inhoud zoals nepnieuws, complottheorieën, inbreuk op het auteursrecht en aanzetten tot haat. Sinds maart-april 2016 kunnen gebruikers van Facebook live video's streamen. Enige standaardisatie in dergelijke API's werd gebracht door het OpenSocial-initiatief van Google. Echter, het delen van klantengegevens zonder toestemming is in strijd met de privacywetgeving. Op 14 januari 2012 werd een moord gepleegd op de 15-jarige Joyce (Winsie) Hau in Arnhem, wat later bekend werd als de, Op 21 september 2012 kwam het Nederlandse dorp, Op 4 januari 2016 communiceerde professor, In een driedelige docureeks op VRT , genaamd. Facebook biedt twee opties: een account deactiveren, of een profiel wissen. [46] De gelekte data werd gebruikt om profielen te maken van Amerikaanse kiezers om ze daarna persoonlijk te benaderen en in te spelen op hun angsten en verlangens. Deze functionaliteit is tevens beschikbaar voor posts die men zelf geplaatst heeft. Mark Zuckerberg had medio 2017 14,4% van de aandelen in handen, maar omdat dit vooral B-aandelen zijn vertegenwoordigt dit 52% van het stemrecht. Over de beursgang van het bedrijf Facebook is lang gespeculeerd. [14] In 2012 had Facebook ongeveer 1 miljard gebruikers. Voor wie jonger is kan dit een reden zijn om niet de echte geboortedatum op te geven. Bij adverteren is het bereik voor naamsbekendheid, consideratie, voorkeur en aankoop bij de verschillende doelgroepen van belang. Er is links op de profielpagina een vak voor Notities, die bij aanklikken de hele paginabreedte beslaat. Sinds februari 2016 zijn naast de 'like button' ook de pictogrammen 'geweldig', 'grappig', verbluffend', 'verdrietig' en 'boos' opgenomen, voor als de post geen vrolijk, maar bijvoorbeeld wel een interessant, spraakmakend of aangrijpend bericht is. In april 2019 nam Facebook een voorziening voor een mogelijke boete van US$ 3 miljard van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). [6], In januari 2004 ontwierp Zuckerberg een code voor een nieuwe, met Facemash vergelijkbare website. Ook moest het eenvoudiger worden om vals nieuws te rapporteren. Ook kan het leiden tot woninginbraak, diefstal, identiteitsfraude of stalking. [46] De Britse privacytoezichthouder, de Information Commissioner's Office (ICO), legde Facebook een boete op van 500.000 pond (ca. Het psychologisch profiel zal in ieder geval gebaseerd zijn op locatie, apparaatinformatie, verbonden wifi-netwerken, videoverbruik, interesses en vriendschappen. [12] In juli 2010 bediende Facebook een half miljard gebruikers, circa zeven procent van het aantal aardbewoners. Met scansoftware worden berichten en conversaties gemonitord hetgeen op gespannen voet staat met gegevensbescherming. Plaatst een Facebookgebruiker iets in een groep of op het prikbord van een ander, dan verdwijnt dat pas als ook die gebruikers hun profiel verwijderen. Tegen betaling kan Facebook aan een adverteerder uit de database een gedetailleerde geselecteerde groep van Facebookaccounts aanbieden. Facebook beweerde dat het in december 2018 meer dan 2,3 miljard maandelijkse actieve gebruikers had en dat het wereldwijd de meest gedownloade mobiele app van de jaren 2010 was. Buy or sell new and used items easily on Facebook Marketplace, locally or from businesses. Na registratie kunnen gebruikers een profiel aanmaken met informatie over zichzelf. [28] Niet iedereen houdt zich daaraan, de politie ook niet. Op 25 oktober 2007 werd bekend dat Microsoft voor US$ 240 miljoen een aandelenbelang had genomen van 1,6% in Facebook. [11] De totale waarde van Facebook werd hierdoor nu geschat op US$ 15 miljard. Dit dient bijvoorbeeld om te voorspellen of een gebruiker merkloyaal is. 3,107 were here. Gmail. Facebook verzamelt ook gegevens van mensen die niet op Facebook zitten. [22] Na een paar weken ontstond er commotie bij de gebruikers van Facebook wegens het schenden van de privacy van de gebruikers door deze Beacon-applicatie. Andere adverteerders kunnen berichten plaatsen om hun merk onder de aandacht te brengen. Klantgegevens worden geleverd door bedrijven en organisaties. Door verschuivingen in het gebruik van social media, moet Facebook meer investeren om aan de wensen van gebruikers tegemoet te komen. Het aantal Facebook-leden nam enorm toe vanaf 2007. Het aantal gebruikers steeg minder dan verwacht tot 2,23 miljard wereldwijd, was stabiel in de VS en daalde zelfs in Europa. Met de search filters kan gericht worden gezocht. De A-aandelen hebben elk één stemrecht en de B-aandelen hebben 10 stemrechten per aandeel. Nog enige tijd later werden studenten van de meeste universiteiten in de VS en Canada toegelaten. Alles wat een gebruiker ooit op een profiel van iemand anders plaatste blijft echter bestaan. Google. Met de schandalen zou Facebook de regels van een eerdere schikking in 2011 hebben overtreden. Ze kunnen dingen zoals tekst, foto's, filmpjes en GIF's plaatsen die worden gedeeld met andere gebruikers die ermee hebben ingestemd hun "vriend" te zijn, of, met een andere privacyinstelling, met elke lezer. Het woord Pagina heeft op Facebook een speciale betekenis. Facebook kreeg van de FTC een recordboete van US$ 5 miljard. Workplace & Office. Ook nadat Yahoo! Twitter. [43][44] De rechtstreekse aanleiding hiertoe waren geruchten dat de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen – waarbij Donald Trump als winnaar uit de bus kwam – door nepnieuws op Facebook zou zijn beïnvloed.[45]. Related Pages. [50] Verder moet Facebook de privacy van gebruikers gaan verbeteren door een onafhankelijk privacycommissie in te stellen. Facebook ontstond daadwerkelijk op 4 februari 2004 als "The facebook". Ook extra kosten en lagere inkomsten (minder gepersonaliseerde advertenties) door verbetering van de privacy van gebruikers. Het was de bedoeling de medische status van patiënten te koppelen aan hun activiteit op het sociale netwerk. Deze gegevens worden gecombineerd in één grote database met alle informatie van adverteerders of sites waarmee Facebook samenwerkt. Overreding wordt daardoor veel meer bepaald door emoties en veelvuldig herhalen dan door argumenten, feiten en bewijs, met het gevaar van manipulatie. [49] Aanleiding daarvoor zijn verschillende schandalen zoals met Cambridge Analytica. [40] Het Iers Hooggerechtshof stuurde in oktober 2017 de rechtszaak door naar Hof van Justitie van de Europese Unie. Via Facebook kan iedere potentiële kiezer zijn eigen persoonlijke politieke meest relevante agendapunten te zien krijgen via microtargeting door een politieke partij. Facebook slaat alle gegevens op die de gebruikers invoeren op servers in een eigen beheer. [15] Sinds juni 2014 heeft Facebook ongeveer 1,3 miljard actieve gebruikers. Een lid kan een tekst, eventueel met afbeeldingen, creëren als Notitie. Facebook verdient ook geld als gebruikers van andere sites via Facebook inloggen. De naam komt van de Facebook-directories die vaak aan Amerikaanse universiteitsstudenten worden gegeven. Facebook (gestileerd als facebook) is een Amerikaanse online sociale mediadienst gevestigd in Menlo Park, Californië.Het werd opgericht door Mark Zuckerberg, samen met medestudenten van het Harvard College en kamergenoten Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz en Chris Hughes.. De oprichters beperkten het lidmaatschap van Facebook aanvankelijk tot Harvard-studenten. De meeste kosten die Facebook maakt zijn gerelateerd aan Onderzoek & Ontwikkeling (R&D). Want die zorgen voor meer emoties en reacties. Sommige bedrijven, bijvoorbeeld zorgverzekeraars, hebben de trackingpixel van Facebook op hun site geplaatst. In juli 2019 oordeelde het FTC dat Facebook tientallen miljoenen mensen heeft bedrogen door misleidende toelichtingen en instellingen. Facebook had een samenwerking met externe databedrijven als Axciom en Experian, die aankoopgedrag verzamelen. In februari 2019 onthulde de website TechCrunch dat Facebook tieners vanaf 13 jaar tot 20 dollar per maand betaalde om een app op hun smartphone te installeren waarmee het socialemediabedrijf al hun doen en laten kon volgen. Reeds in 2011 werd onder impuls van de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems tegen facebook een klacht neergelegd bij de Data Protection Commissioner (DPC), de Ierse autoriteit voor gegevensbescherming. Gebruikers kunnen ook verschillende ingebedde applicaties gebruiken, lid worden van groepen met gemeenschappelijke interesses, items of diensten kopen en verkopen op Facebook's marktplaats en meldingen ontvangen over de activiteiten van hun Facebook-vrienden en activiteiten op Facebook-pagina's die ze volgen. Why did Facebook’s shares fall after its initial public offering? Facebook is sinds mei 2008 ook in het Nederlands te raadplegen. 17,963,307 likes. Coworkers can only see your name, work email address and the Pages and ad … Deze dalende trend zette door nadat Capstone bekendmaakte dat in de Verenigde Staten en diverse West-Europese landen het gebruik met 1,1% was teruggelopen. In juni 2020 raakte bekend dat Facebook de FBI had geholpen bij het opsporen van een kindermisbruiker. Met kunstmatige intelligentie wil Facebook voor adverteerders gaan voorspellen wanneer en wat een gebruiker eventueel wil gaan kopen. YouTube. Aan het eind staat de geboortedatum (met de geboorte standaard weergegeven als eerste gebeurtenis). Facebook doet met de gegevens onderzoek op veel gebieden, zoals gebruikerservaring, artificiële intelligentie, social science. Een gebruiker heeft de mogelijkheid om in te stellen wie onderdelen van de door hem of haar verstrekte informatie kan zien (publiekselectie),[19][20] en in hoeverre hij of zij wordt geconfronteerd met activiteiten van anderen. Google Inc. is responsible for this Page. Hij had al meerdere sociale media-websites ontworpen voor zijn medestudenten, zoals facemash.com dat slechts enkele dagen bestond maar in die korte tijd zeer populair werd. Door te betalen kan een bericht toch onder de aandacht gebracht worden van alle vrienden. In november 2015 bleek uit een intern rapport dat er sinds een jaar of twee steeds meer verzoeken om persoonlijke gegevens van de regering kwamen.[30]. De lagere nettowinst was vooral een gevolg van een hogere belastingdruk van 25%, in vergelijking tot 13% in 2018. [32] De eerste dag sloot het aandeel fractioneel hoger in plaats van de verwachte grote stijging op de eerste dag. Leden kunnen elkaar berichten zenden, als een soort e-mail of sms. [46] Zuckerberg bood op 22 maart 2018 publiekelijk excuses aan en gaf toe dat er door Facebook fouten waren gemaakt. De gebruikers krijgen de advertentie op hun Facebookpagina te zien. [5], Voordat Mark Zuckerberg Facebook oprichtte, was hij een tweedejaarsstudent in Psychologie aan het Harvard College.